Történet

Köszöntő

Szakács Erika igazgató

„A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy minél többek számára megnyíljanak.” / Kodály Zoltán/

Vidéki zeneiskolásként jártam először a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában. Izgalommal teli élmény volt, amikor részt vettem az Ifjú Muzsikusok Fesztiválja körzeti zongoraversenyein. Az élet nagy ajándékénak tekintem, hogy gondozhatom a 44 éves hagyományt, és jó érzéssel tölt el, amikor átadhatom az emléklapokat a versenyeken részt vevő gyerekeknek.

A zeneművészeti szakközépiskola és a főiskolai tanulmányok, valamint a Téten kezdett tanárévek után 1987-ben kerültem a Liszt Ferenc Zeneiskolába, szolfézstanárként. A zeneiskola az első pillanattól kezdve többet jelentett számomra, mint munkahely. Szerettem a gyerekeket, és én is sok szeretetet kaptam tőlük.

2001 óta, amióta igazgatóként dolgozom, úgy érzem, még többet tehetek zeneiskolásainkért és kollégáimért. Nagy tisztelettel adózom az elődöknek, és igyekszem megőrizni azokat a hagyományokat, amelyeket iskolánk korábbi igazgatói indítottakel. Köszönet azoknak az elhivatott kollégáknak, akik sokat tettek azért, hogy a győri Liszt Ferenc Zeneiskola a mai napig rendkívül eredményesen, magas színvonalon működhet. Úgy gondolom, hogy az a nagy érdeklődés, amelyet az évek óta tartó, közel 1100 fős növendéklétszám mutat, ennek a munkának az elismerése. A magam részéről mindent elkövetek azért, hogy ezt az érdeklődést fenntartsam.

Iskolánk története - Győr város zeneoktatása

Győr zeneoktatása több mint 150 éves múltra tekint vissza, amelyben a Liszt Ferenc Zeneiskola 1952 óta önálló intézményként működik. Városunk magas színvonalú zenei életéhez kapcsolódva több mint 1000 növendéknek nyújtunk tanulási lehetőséget szolfézs, hegedű, gordonka, gordon, zongora, furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, és további rézfúvós hangszereken, valamint ütő, gitár, szaxofon, magánének szakokon. A belvárosi anyaiskolán (Liszt Ferenc Utca 6.) kívül 12 kihelyezett tagozaton folyik a zenei nevelés. (Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Arany János Angol - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,Gárdonyi Géza Általános Iskola,Kodály Zoltán Általános Iskola,Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola, Móricz Zsigmond Általános Iskola,Nádorvárosi Ének- Zenei Általános Iskola, Péterffy Sándor Általános iskola és Gimnázium,Szabadhegyi Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola, Váci Mihály Általános Iskola, Tulipános Általános Iskola.)

Alapfokú művészeti iskolaként mindenkori célunk az ifjúság személyiségformálása, az érzelmi és esztétikai nevelés, a zenei ízlés, érdeklődés, az igényesség megalapozása. Munkánk magas színvonalát bizonyítják a területi és országos zenei versenyeken nyújtott jó szereplések: növendékeink rendszeresen az élvonalban végeznek. Az utóbbi években továbbtanulásra jelentkezett tanulóink 100 %-át vették fel zeneművészeti szakközépiskolákba. Számtalan olyan növendéket bocsátottunk pályára, akik Európa-szerte hangverseny-pódiumokon, zenekarokban, szakiskolai, főiskolai katedrán működnek. A tehetséggondozás érdekében együttműködésre törekszünk a város óvodáival, általános iskoláival, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolával. Intézményünk évtizedek óta nyújt lehetőséget a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének hallgatói számára óralátogatásokra és tanítási gyakorlatra. Ápoljuk a kapcsolatot a helyi Filharmonikus Zenekarral.

Jelentős részt vállalunk Győr kulturális életében. Évente rendezzük meg a nagy múltú Ifjú Muzsikusok Fesztiválját, amelyen Vas, Veszprém, Zala, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye több mint 300 zeneiskolás növendéke méri össze tudását szakavatott zsűri előtt. 1994-ben országos ütőversenyt indított útjára iskolánk, amely 2005-től Maros Gábor Országos Szóló- és Duó Verseny néven várja a vetélkedni kívánó tanulókat. A helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve évi rendszerességgel rendeztük meg a Lengyel Zenei Fesztivált. Kulturális rendezvényeken a Liszt Ferenc Zeneiskola tanulói, növendékzenekarai, kórusa, kamaracsoportjai méltóképpen reprezentálja iskolánkat és Győr városát. Növendékeink elismert szereplői jótékonysági hangversenyeknek. /„Gyermekek a gyermekekért”, „Összefogás az életért” az onkológiai betegek javára, „Szeretet Napok” stb/.

Az iskola a zeneoktatáson túlmenően mindenkor szerepet vállalt a város kulturális és társadalmi életében. Az iskolában heti rendszerességgel tartunk növendék-hangversenyeket, gyakran kérik fel tanulóinkat az általános iskolák, illetve a város egyéb intézményei arra, hogy muzsikálásukkal színesítsék rendezvényeiket.

Az intézmény növendékei nagy sikerrel szerepelnek egyéb városi, megyei, regionális és országos versenyeken.