Lengyelországi beszámoló Fülöp Ferenc

Élményeim Lengyelországban

Ebben az évben március 15-e és 22-e között a COMENIUS programban vettem részt három kollégámmal és hat tanulónkkal.

Egy varázslatos hetet tölthetünk el mindannyian. Délelőtt tíz órakor érkeztünk meg a varsói Chopin repülőtérre, egy felejthetetlen repülőút után. Sok fényképet csináltunk a három repülőtérről, és a repülőkről.

A repülőtéren két tanár várt ránk, akik szintén a Comenius program résztvevői voltak. Nagyon kedvesek voltak velünk, megérkezésünk után elsőként a Kopernikusz Központot tekinthettük meg. A sok kellemes, és érdekes élmény közül ez a program volt a legérdekesebb számomra, ezért választottam élménybeszámolóm témájául.

A Kopernikusz Központ egy hatalmas téren található, gigantikus épület, amely vasból és üvegből épült, igazán tartós szerkezetű. Rengeteg érdekes dolgot láthattunk itt:

Az első élményem egy robot volt, aminek különféle gombok lenyomásával parancsokat lehetett adni. A robot a kezeit, lábait mozgatta, a kezelő felé fordult tekintetével, a feje többfajta színben világított, leginkább zöldben és kékben.

A központban érdekes játékokat is lehetett vásárolni, pl.: IQ tesztet, vagy Gigamic minit.

Az egyik csarnokban egy nagyon érdekes szerkezetet láthattunk: A mennyezetről lógott egy nagy gömb, a padlón sok kis pálcika volt egy körön elhelyezve. A Föld forgása miatt a felfüggesztett gömb, bizonyos időközönként eldöntött egy-egy pálcikát.

Egy zenei bemutatótermet is találtunk, itt egy szimfonikus zenekari részletet hallgathattunk. Ha valamelyik székre leültünk, akkor az adott székhez tartozó hangszer hangját hallhattuk erősebben, volt hegedű, trombita, fagott és timpani.

Egy reflex tesztet is kipróbáltunk, mindig a világító gombot kellett megnyomni, ami után egy újabb villant fel.

Kipróbáltunk, még autóvezetési szimulációt, különböző illúziókat bemutató szobákat, igazán kalandos volt számunkra.

Láttunk, sokfajta régi rádiót, vízimalmot és más különböző elveken működő gépi szerkezeteket.

A tudományos élmények után, megnéztük a belvárost, igazán gyönyörű volt.

Este a hotelben vacsoráztunk Varsóban.

Az első nap élményekben gazdag volt számomra, de az egész hétről is ugyanez mondható el.

Ha visszaidézem a napokat, azt hiszem igazán tartalmas hetet tölthettem el Lengyelországban. Köszönet a szervezőknek, minden jót, üdvözlet!

Győr, 2014. március 31.

Fülöp Ferenc kürttanár