Felczak Alapítvány pályázata

Szakmai beszámoló

a WFA/126/7/3/VV/2022 sz. pályázat megvalósításáról

 

2022. november 11-13-ig zajlott a XVI. Lengyel Zenei Fesztivál. A külföldi résztvevők pénteken kora délután érkeztek meg a győri Liszt Ferenc Zeneiskolába, ahol Szakács Erika intézményvezető és Popper Ágnes a „Legyen a zene mindenkié” alapítvány kuratóriumának elnöke fogadta a vendégeket. A zeneiskolai próbák után a vendégek a részükre előre lefoglalt Famulus hotelbe mentek, ahol meleg vacsora várta őket.

Másnap, november 12-én, a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében, a Zsinagógában zajlott a XVI. Lengyel Zenei Fesztivált. Az eseményt a Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte, mely során öt ország 15 zenei tehetsége mutatta meg tudását.

Az ünnepséget a Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Szakács Erika nyitotta meg. Az igazgatónő felidézte, hogy az esemény előzményeként 1999-ben még csak zongoristák kaptak lehetőséget a megmutatkozásra. 2007-ben azonban úgy gondolta, hogy a többi hangszeres növendéknek is biztosítani kell a szereplést, így lett a korábbi versenyből egy olyan Lengyel Zenei Fesztivál, ahová már az országhatáron belülről és kívülről is meghívtak zeneiskolásokat. A fesztivál időpontja minden évben a november 11-én ünnepelt Lengyel Függetlenség Napjához közeli időpontban van.

 

 

 “A tehetséggondozás mellett a lengyel kultúra terjesztését tűztük ki célul, akkor csak reméltük, hogy a kezdeti sikereket hosszú ideig meg tudjuk őrizni. Mára olyan hagyományt teremtettünk, amely a pandémiás évek nehézségeit is átvészelve, a Liszt Ferenc Zeneiskola kapcsolatrendszerének építésén túl a hazai és nemzetköz tehetséggondozás rangos eseménye lett.– hangsúlyozta az intézményvezető. 

 

Az ünnepi hangversenyen Andrzej Kalinowski a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja is köszöntötte az egybegyűlteket. „Ez az esemény a nemzetközi találkozóhelye lett a tehetséges fiataloknak. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy az ifjú művészek bemutatkozzanak és megismerkedjenek más fiatal tehetségekkel. Mivel a verseny szabályzata előírja egy lengyel zeneszerző művének bemutatását, ez sajátos ösztönzése a lengyel komolyzene megismerésének is.”

 

Győr Megyei Jogú Város nevében az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke Rózsavölgyi László szólalt fel.  „…Városunkban már tizenhatodjára szervezzük meg ezt a fesztivált, ami tartalommal tölti meg városunk szellemi, lelki és kulturális életét. A mai kaleidoszkóp azonban a közép-európai országokat, kiemelten Lengyelországot és az ország tehetségeit mutatja be. Győrben a találkozások városában építjük a magyar-lengyel barátságokat.. „– emelte ki az elnök.

 

 

Az eseményen egymás után sorra mutatkoztak be Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia tehetségei. Volt trombitaszó, zongora, gordonka, fuvola, oboa, klarinét, harmonika, hegedű, de énekes előadás is. A tehetséges gyerekek ajándékcsomagot kaptak, de a kiemelkedő produkciókat a konzulátus 5 kategóriában külön díjazta.

A hangverseny után állófogadáson gratulált és köszöntötte a résztvevőket Szakács Erika igazgatónő. A délutáni program fókuszában az ünnepélyes eredményhirdetés állt, mely után a külföldi vendégekkel közös vacsorán volt lehetőség a kapcsolatok további elmélyítésére.

A rendezvényt a Waclaw Felczak Alapítvány bruttó 1.421.475 Ft-tal támogatta. Ezen felül anyagi segítséget nyújtott a sikeres megrendezéshez a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Legyen a zene mindenkié Alapítvány.

 

 Képek ---ITT---

 

A XVI. Lengyel Zenei Fesztivál díjazottjai:

A legszínvonalasabb lengyel mű előadója: 

Pintér Júlia Anna 9. o. zongora

Fryderyc Chopin: Nocturnes Asz-dúr Op.2 No.2

Tanár: Domsi Géza

Iskola: Liszt Ferenc Zeneiskola – AMI, Győr (Magyarország)

A legmeggyőzőbb előadás: 

Michal Stochel TK 3. o. harmonika

Mikołaj Majkusiak: Three miniatures III. Run

Wiktor Dikusarow: Scherzo

Tanár: Dariusz Baszak

Iskola: Artur Malawski Zeneiskola, Przemyśl (Lengyelország)

A legvirtuózabb növendék: 

Oliwia Walczak hegedű

Henryk Wieniawski: Scherzo-Tarantelle Op.16

Johann Sebastian Bach: Sarabanda & Giga from 2nd Violin Partita BWV 1004

Tanár: Marcin Baranowski

Zongorakísérő: Aleksander Kistowski

Iskola: Jadwiga Kaliszewska Zeneiskola, Poznaň (Lengyelország)

A XX. századi kortárs mű kiemelkedő előadása:

Jana Vestfálová 5. o. oboa

Witold Lutosławski: Epitaph for oboe and piano

Franz Anton Rösler – Rosetti: Concerto in F-dúr I. tétel Allegro molto

Tanár: Zuzana Tipková

Zongorakísérő: Daniel Hutař

Iskola: Művészeti Alapiskola, Liberec (Csehország)

Közönség díj: 

Vida-Kun Gábor 6. o. gordonka

Charles Skarzynski: Elégie Op.5

Camille Saint-Saens: Allegro Apassionato

Tanár: Dávid Krisztina

Zongorakísérő: Gyülevészi Gábor

Iskola: Tóth Aladár Zeneiskola AMI, Budapest (Magyarország)

Köszönet mindenkinek, aki a magas szakmai színvonalú zenei esemény újabb sikeréhez bármilyen módon hozzájárult!

Győr, 2022. november 16.

Popper Ágnes

„Legyen a zene mindenkié” alapítvány kuratórium elnöke