Comenius

The European Classroom discovering our Countries Together

Comenius program – általános és középiskolák

A Liszt Ferenc Zeneiskola Comenius iskolai együttműködések pályázatot nyert, melyen 2012-2014 között vesz részt, címe „The European Classroom discovering our Countries Together”. 

A projekt célja, hogy ösztönözze a diákokat és tanárokat az együttműködésre, mely segíti egymás tanítási és tanulási módszereit, megosszák tantervük erősségeit, így létrehozva az „Európai Osztálytermet”.

Interkulturális képzés kezdődik a különböző identitás értékein keresztül.

Ezt a célt szolgálják a Comenius partnertalálkozók, valamint az internetes videó konferenciák, az információs és kommunikációs technológiák (IKT) eszközeivel. Reméljük, megtaláljuk azokat a kapcsolódási pontokat, melyek előreviszik és fejlesztik oktatási rendszerünket. A kapcsolatépítés alapja a közös képzés, melyben a résztvevő nemzetek megmutatják, miben a legjobbak. Bemutató tanításokon, prezentációkon keresztül ismertetjük meg a következő témaköröket: kulturális és nyelvi hagyományok, híres nemzeti/történelmi személyiségek, tradicionális dalok és táncok a zenében.

A projekt arra ösztönzi a tanárokat és diákokat, hogy közösen dolgozzanak a művészeti és kreatív képességeiken, idegen nyelv – angol – fejlesztésén. Az európai közoktatási intézmények közösségi portálján, az eTwinning-en keresztül mutatják be prezentációk, videók, fotók segítségével. Ennek a kétéves együttműködésnek az eredményeként készül el az „Európai Atlasz”, az „Útikönyv”, a „Kifejezések könyve” és a „Naptár”.
Az „Európai Atlasz” földrajzi, kulturális, történelmi, emblematikus személyeket és tárgyakat jelenít meg, kiemelve a városok szimbólumait.
Az „Útikönyv” tartalmazza a diákok és tanárok úti élményeit a Comenius projekttalálkozókról. A „Kifejezések Könyve” nyelvi különbözőségekből adódó szituációkat, érdekességeket foglalja össze, elsősorban a diákok szófordulataival.
A Naptár a 2013-2014-es tanévre jön létre, melyet a diákok rajzai illusztrálnak, tartalmazva a projekt nevét és logóját.

A projektet 5 európai ország egy-egy intézménye hozta létre: Anglia, Németország, Lengyelország, Svédország és Magyarország. Iskolánk minimum 24 mobilitás teljesítését vállalta, melyben 10 tanár és 14 diák utazik el a projekttalálkozókra.

A projekttalálkozók tervezett időpontjai:

2013. 03. 11-16. Anglia, Lytham St Annes, LSA Technology and Performing Arts College
2013. 10. 13-18. Svédország, Stockholm, Trollbodaskolan
2014. 03.15-22. Lengyelország, Opole Lubelskie, Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza

 

A képre kattintva letölthető a Comenius Naptár 2013/2014

Comenius Naptár 2013-2014

 

A képre kattintva letölthető a Comenius Könyv 2012-2014

Comenius Könyv 2012-2014

Beszámolók / Hírek

Lengyelországi beszámoló Jóföldi Anna

Lengyelországi beszámoló Fülöp Ferenc

Lengyelországi beszámoló Németh Márk

Svédországi beszámoló Bakacs Ágnes

Angliai beszámoló Kollár Dalma

Angliai beszámoló Ágoston Blanka

Angliai beszámoló Gutay Bella

Angliai beszámoló Pintér Levente

Svédországi beszámoló Bánhegyi Luca

Angliai Élménybeszámoló II.

Angliai élménybeszámoló